Kıdem Tazminatını Alarak İşten Ayrılmanın Yolları
Kıdem tazminatı milyonlarca çalışan için bir güvence. Bunu almak için en az 1 yıllık çalışma şartı aranıyor. Ancak işten çıkış şekliniz önemli. Belli durumlarda kendi ayrılanda, çıkartılan da alabiliyor.
Çalışanlar işten kendi çıksa bile tazminat alabileceği bazı durumlar var. Bunları maddeler halinde sıralayalım.
- İlk sigorta girişiniz 1999 ve öncesiyse ve sigortalılık süreniz 3.600 günü doldurmuşsa o iş yerinde çalıştığınız süre zarfında edindiğiniz tazminat hakkınızı alıp işten ayrılabilirsiniz.
- Maaşınız iki ve daha fazla ay süresince ve en az 15-20 gün geç ödeniyorsa yine tazminat hakkınızı alıp işten ayrılabilirsiniz.
- İşveren sizi bayram ve resmi tatillerde çalıştırıyor ve bir güne tekabül eden net maaşınızın iki katı iki kat olan parayı size mesai olarak ödemiyorsa, tazminatlı işten ayrılabilirsiniz.
- Eğer çalıştığınız iş, sizin sağlığınızı etkiliyor fiziksel olarak çalışamayacak duruma getiriyorsa ve doktordan o işi yapamayacağınız gerektiğine dair raporunuz varsa yine tazminatla işten ayrılabilirsiniz.
- Sigorta primleriniz yatırılmıyor ya da eksik yatırılıyorsa, tazminata hak kazanmış şekilde işten ayrılabilirsiniz.
- Bir yılda sizin rızanız olsa bile toplam iki yüz yetmiş saatten fazla mesai yapmak zorunda kalıyor veya bırakılıyorsanız yine haklı sebeple tazminatla işten ayrılabilirsiniz.
- Iş yerinde tacize maruz kalıyor ve bunu kanıtlayabiliyorsanız yine tazminatla işten ayrılabilirsiniz.
- Erkek işçiler askere gitmek için işten ayrılmak istiyorsa yine tazminat alarak işten ayrılabilir.
- Kadın işçiler, resmi nikah kıydıkları tarihten itibaren üç yüz altmış beş gün içinde işten ayrılmak isterse tazminat hakkını alarak işten ayrılabiliyor.
- Emeklilik için gerekli prim ödemesi ve gerekli sigortalılık gün sayısını doldurmuşsanız, tazminatınızı alarak işten ayrılmanız mümkündür.
- İşçi yaşamını yitirmişse kendi alamayacağı için birinci dereceden yakınları bu tazminatı almaya hak kazanmış sayılır.
- İş yerinde çalıştığı birinin bulaşıcı bir hastalığı varsa, işçi tazminatını talep ederek işten ayrılabilir.
- İşveren hakarette bulunup, tehdit etmişse veya ediyorsa yine işçi tazminat alarak işten ayrılma hakkına sahip bulunuyor.
- Haftalık ve yıllık izin haklarınız verilmiyorsa yine tazminat alarak işten ayrılabilirsiniz.
- İş yerinde 1haftadan fazla süreyle iş durmuşsa ve size ücretsiz izin kullandırılıyorsa iş sözleşmesini haklı sebeplerden dolayı tek taraflı olarak fest edebilirsiniz.
- Eğer iş sözleşmesinde işveren işçinin ücretine zam yapacağını taahhüt etmiş buna rağmen zam yapmamış ise bu durum iş sözleşmesinde belirtilen şartlara uyulmadığı gerekçesiyle işçi açısından iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkını vermektedir.
- Çalışma arkadaşlarınızla sizin yaptığınız iş aynı olduğu halde tüm işçileri zam yapılıp ama size hiçbir gerekçe gösterilmeden zam yapılmamış ise işverenin eşit işlem ilkesini ihlal ettiği ve iş yerinde ayrımcılık yasağının ihlali olduğu için iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilme hakkınız vardır.
- Asgari ücret altında ücret ödenen, ücretliden keyfi kesinti yapılan ve primi tam yapmayan işçi, haklı fesih hakkını kullanmak dahil olmak üzere birçok yola başvurabilir.
- İşveren işçiye veya aile üyelerinden herhangi birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse işçi tazminatını alarak işten ayrılma hakkına sahiptir.
- Genel kural kıdem tazminatının hak kazanıldığı anda ve peşin olarak ödenmesidir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi ancak işçinin onayıyla olanaklıdır. Size en başta hatırlattığım önemli kurallara geçmeden önce sizden çok önemli bir ricam olacak
Genel kural kıdem tazminatının hak kazanıldığı anda ve peşin olarak ödenmesidir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi ancak işçinin onayıyla olanaklıdır.
İş sözleşmesini haklı sebeplerden dolayı tek taraflı olarak feshedebilirsiniz. Ama bu durumda yapmanız gereken ilk hareket işle ilişkinizi kestiğiniz andan sonraki 3 gün içinde noter aracılığıyla iş yerine ihtar çekip tüm haklarınızı talep etmek. 3 gün içinde iftar çekmezseniz işveren size 3 gün süreyle özürsüz işe gelmeme tutanağı tutup sizi tazminatsız olarak çıkarma yoluna başvuracaktır.
Bazı durumlarda işveren sizi tahrik ederek ben vermiyorum. Alabiliyorsan al. Daha önce kimse alamadı gibi söylemlerde bulunabilir. Bu sizi yıldırmasın. Kanunları ve haklarınızı bildiğinizi kendisine tatlı bir dille anlatın. Haklarınızı isteyin vermez ise daha fazla haklarınız olduğunu ve avukatınız aracılığı ile bunları da talep ediceğinizi belirtin eğer yindede vermemekte ısrar ederse kendiniz bizzat yahut avukatınız aracılığı ile önce arabulucuya sonra iş mahkemesine başvurabilirsiniz.
Yeni makalelerde buluşmak dileğiyle, kendinize iyi bakın, sağlıcakla kalın.